Zaman Facebook Berakhir?

Zaman Facebook bermaharajalela sudah tamat? Zaman kegemilangan Facebook sudah habis? Zaman menjual di Facebook dah berakhir? Maaf jika tajuk sedikit hype. Tapi sebenarnya ini bukanlah artikel menakut-nakutkan sesiapa, tetapi ini adalah kajian kes kenapa Facebook bukan tempat untuk kita bergantung 100% dah sekarang ni untuk peniaga di Facebook.   1. Facebook Profile Boleh Kena Ban/Sekat. Ramai yang […]

Read More

Baru-baru ini para peniaga di Facebook dikejutkan dengan berita Facebook yang dah mula sekat pages dan akaun di Facebook disebabkan penggunaan yang tidak berapa elok.   Saya ingatkan khabar angin, rupanya ia sedang berlaku. Bagi kebanyakan peniaga yang tak bernasib baik, page mereka banyak hilang… sayang sekali kalau tak simpan maklumat pelanggan. So apakah cara nak […]

Read More
Kumpul Likes Dekat Facebook, Penting Ke?

  Sejak baru-baru ni banyak betul orang yang berlumba-lumba kumpul likes dekat Facebook. Penting ke sebenarnya? Likes ni dah macam nyawa dekat Facebook pages pulak. Ada yang kumpul sampai sejuta, ada yang kumpul berpuluh-puluh ribu, ada yang kumpul ala-ala kadar je dan ada yang tak kumpul langsung. Tapi persoalan sebenar di sini ialah = penting ke? […]

Read More
Pengajaran Dari Pembelian WhatsApp Oleh Facebook (Bahagian 2)

Sekali lagi kita kembali selepas perkongsian yang lalu. Walaupun sudah reda (reda ke?) akan berita Facebook beli WhatsApp, tapi jangan dilupa juga pengajaran disebaliknya. Oleh itu mari kita sambung: 6. Kekalkan fokus dan minat adalah SANGAT PENTING. Sebenarnya startup yang hanya fokus kepada perkara yang difokuskan adalah lebih elok daripada mereka yang fokus kepada banyak […]

Read More
Buat Duit Melalui Website vs Facebook: Mana Lebih Untung?

Apakah cara yang lebih bagus untuk buat duit? Melalui Facebook atau website? Ini memang satu soalan yang ramai tanya tapi jawapan dia samar-samar atau berat sebelah (sebab masing-masing nak menang!). Jadi, kalau kita tanya diri kita sendiri, Facebook atau website yang lebih senang nak buat duit?   Jawapannya? Kedua-duanya boleh buat duit. Dan dua-dua tak […]

Read More
Pengajaran Dari Pembelian Whatsapp Oleh Facebook (Bahagian 1)

Berita pembelian WhatsApp oleh Facebook sangat mengejutkan orang ramai kerana nilai pembeliannya yang mencecah 19 billion! WOW! Memang mengejutkan. Walaupun WhatsApp sudah dibeli oleh Facebook, banyak pengajaran yang boleh kita dapat darinya jika kita lihat dari sudut yang lain (yang mungkin ramai terlepas pandang). Antaranya: 1. Manusia saling memerlukan Ya memang manusia suka berhubung/berkomunikasi. Kalau dulu […]

Read More
3 Cara Membuat Pemasaran Untuk Bisnes Kecil-Kecilan

 Ramai yang sudah pun mula menceburi perniagaan secara online masakini. Ramai yang sudah celik IT walaupun sekadar tahu guna Google dan Facebook. Ramai juga yang sudah nampak potensi untuk buat duit di internet. Ya! Kini untuk membuat duit di internet bukanlah tipu helah skim cepat kaya semata-mata! Ianya realiti di depan mata kita sendiri! Dan […]

Read More